aku & anis..same2 domok tp ni 3 thn lepas..skrg hiii..lg domoks :P
aku pun lupe bl lakse tu sampai..cibuk cikit nk wat last week..
so nak try wat la .. n nak bwk p opis sempena majlis perpisahan ngn office mate yg nak berhijrah ke syrikat len... wish u luck for ..Farah Lisa :))
k...kakak searck kat tenet recipe laksa sarawak yg menggunakan pes so terjumpala recipi ni..
credit to my resipi ye :P
kalo x silap aku lebih kurg cam ni r pes tu
Bahan-Bahan nya :-
- 400 grm pes laksa bersamaan dgn 2 bgks pes
- 2 bgks mee hoon
- 500 grm udang basah lg byk lg sedap kot
- 3ketul dada ayam ( if letak 6ketul pun lg sedap kan )
- 500ml santan...aku sk guna santan segera (m&s) yg warna kuning..lebih sedap
- 8 biji telur (lebih pun xsalah ade suka rebus ada suka dadar = p dadar leh cipta kelainan)
- 1 kiub pati ayam maggi ( ade org kdg2 suka gune cukup rase,p pada aku ckp rase tu len,pati ayam len)
- 2sudu besar sos tiram
- garam & gula..aku msk x guna (aji ye :)) )
Bahan-Bahan Tambahan
- sediki cili api
- belacan
- sedikit perahan limau
- garam & gula
Cara-Caranya :-
- Rebus dada ayam hingga empuk ..Angkat dan carik-carikkan
- kemudian dalam air rebusan tu masukan udang,sekejap jerk pas tu tos kan supaye kt xmakan udang mentah..
- lepas tu air rebusan tu kt masukan pes lakasa tu ya..bila dah mendidih baru la masukkan santan
- telur tu kita rebus @ dadar,if dadar potong halus-halus
- nak sedap lg wat lah sambal belacan tu ye..
so dah ciap..bl nak makn same jerk mcm kita nak makan laksa johor laksa pineng tu..
insyaallah..harap-harap menjadi...
selamat mencuba buat saya dan anda semua ....
No comments:
Post a Comment